μάθετε τα πάντα για τις μηχανές καφέ

Τι είδους καφέ απολαμβάνεις;

Όπως και να το κάνουμε, ο καφές δεν είναι μόνο ανάγκη αλλά και απόλαυση. Από ένα γρήγορο εσπρεσάκι το πρωί, έναν αρωματικό καφέ φίλτρου το απόγευμα ή ακόμα κι έναν παραδοσιακό ελληνικό, ό,τι είδους καφέ κι αν σου αρέσει να πίνεις, υπάρχει η κατάλληλη καφετιέρα.

Καφετιέρες Nespresso

Οι καφετιέρες Nespresso αυτοματοποίησαν την παραγωγή του εσπρέσο εισάγοντας την έννοια του καφέ σε μερίδα-κάψουλα. Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι είναι βολικές, αφού με ένα πάτημα του κουμπιού ο εσπρέσο ετοιμάζεται σε ελάχιστο χρόνο. Το μυστικό για τον τέλειο Nespresso είναι η αντλία υψηλής πίεσης 19 bar, η οποία βοηθά να απελευθερωθούν σωστά όλα τα αρώματα. Οι κάψουλες διατίθενται σε διάφορες εντάσεις (καβούρδισμα), γεύσεις και ποικιλίες και εκτός από τις επίσημες, υπάρχουν και οι συμβατές άλλων εταιρειών.

Δες όλα τα μοντέλα

Ημιαυτόματες καφετιέρες

Για να έχεις τον απόλυτο έλεγχο στην παραγωγή του αγαπημένου σου εσπρέσο και καπουτσίνο θα χρειαστείς μια ειδική καφετιέρα espresso. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι ημιαυτόματες. Σε αντίθεση με τις επαγγελματικές, ο χρόνος εκχύλισης του καφέ, η θερμοκρασία και η πίεση του νερού ρυθμίζεται αυτόματα. Ο καφές τοποθετείται στο μεταλλικό «καλάθι» (portafilter) που βρίσκεται προσαρμοσμένο στη χειρολαβή. Είναι σημαντικό να τοποθετείς πάντα τη σωστή ποσότητα αλεσμένου καφέ με δοσομετρητή και να ασκείς πίεση με το ειδικό εξάρτημα. Εάν πίνεις καπουτσίνο θα χρειαστείς συσκευή με ακροφύσιο ατμού για αφρόγαλα.

Αυτόματες καφετιέρες

Η νέα τεχνολογία στην οικιακή παραγωγή εσπρέσο είναι οι πλήρως αυτόματες μηχανές που παράγουν απολαυστικό καφέ με το πάτημα ενός κουμπιού. Δεν διαθέτουν χειρολαβή, αφού ο καφές αλέθεται, γεμίζει στο portafilter και συμπιέζεται αυτόματα. Υπάρχουν συσκευές με ενσωματωμένο μύλο καφέ που τα κάνουν όλα μόνες τους, διαθέτοντας πολλές επιλογές για παρασκευή μιας μεγάλης γκάμας ροφημάτων (αλλά και custom συνταγές) και κάποιες άλλες που υποστηρίζουν μερίδες ESE (Easy Serving Espresso pods) για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία. Οι μηχανές αυτές μπορούν επίσης να φτιάχνουν αφρόγαλα.

Καφετιέρες φίλτρου

Παρόλο που όλες οι καφετιέρες φίλτρου (ή γαλλικού όπως συνηθίζουμε να λέμε) χρησιμοποιούν την ίδια τεχνική παρασκευής – το καυτό ζεστό στάζει στην κανάτα μέσα από ένα φίλτρο γεμάτο αλεσμένο καφέ. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε πολλά επιπλέον χαρακτηριστικά και ρυθμίσεις, όπως το είδος και το μέγεθος της κανάτας, την ένταση του καφέ, ή και μύλο για να αλέθεις καφέ μόνος σου. Ακόμα, υπάρχουν προγραμματιζόμενες συσκευές που ξεκινούν αυτόματα, ή άλλες που διαθέτουν μόνιμο συρμάτινο φίλτρο αντί για χάρτινο. Τέλος, προτίμησε μοντέλα με φίλτρο ενεργού άνθρακα που κατακρατεί όχι μόνο ρύπους, αλλά και οσμές.

Δες όλα τα μοντέλα

Συσκευές φραπέ

Αν είσαι λάτρης του φραπέ θα πρέπει να αντικαταστήσεις το παλιομοδίτικο σέικερ και να προμηθευθείς μια «φραπεδιέρα». Υπάρχουν διάφορες συσκευές στην αγορά, σταθερές ή χειρός, με ρεύμα ή μπαταρίες. Σε κάθε περίπτωση η ταχύτατη περιστροφή του (μεταλλικού κατά προτίμηση) αναδευτήρα θα δημιουργήσει παχύρρευστη κρέμα που είναι και η πρώτη ύλη για την παρασκευή απολαυστικού φραπέ. Τέλος, υπάρχουν συσκευές με επιλογή ταχύτητας, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλες χρήσεις όπως για παραγωγή milkshake, αφρόγαλα, σάλτσες, παιδικές κρέμες κ.λπ.

Δες όλα τα μοντέλα

Συσκευές ελληνικού καφέ

Το μυστικό είναι η αργή θέρμανση του νερού στη σωστή θερμοκρασία ιδανικά στη χόβολη ή σε φωτιά. Για τέλειο ελληνικό καφέ, μπορείς να επιλέξεις μία συσκευή που τον ετοιμάζει σχεδόν... αυτόματα! Στην αγορά υπάρχουν δύο ήδη: τα ηλεκτρικά μπρίκια με ή χωρίς θερμοστάτη αλλά και άλλες εξελιγμένες συσκευές που τα κάνουν όλα μόνες τους: Βάζεις νερό, ζάχαρη και καφέ, επιλέγεις μονή ή διπλή δόση και σε λίγα λεπτά θα απολαμβάνεις τον αγαπημένο σου ελληνικό καφέ.

Δες όλα τα μοντέλα

Τι πρέπει να ξέρεις για τις καφετιέρες

Οι καφετιέρες είναι ηλεκτρικές συσκευές με πολλά διαφορετικά μέρη. Άλλα είναι αφαιρούμενα και επαναχρησιμοποιούμενα και άλλα μιας χρήσης. Γνώρισε την καφετιέρα σου και φρόντισε να λειτουργεί σωστά. Άλλωστε από αυτό εξαρτάται η ποιότητα του καφέ που θα απολαμβάνεις.

Πόσους καφέδες πίνεις την ημέρα;

Πρόκειται για ένα πολύ βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσεις πριν επιλέξεις την κατάλληλη καφετιέρα. Στην περίπτωση του γαλλικού, υπάρχουν ατομικές συσκευές που σταλάζουν τον καφέ κατευθείαν στην κούπα, ή για μεγαλύτερη ποσότητα σε κανάτα. Εάν παρασκευάζεις καφέ φίλτρου για πολλά άτομα, ή μια κούπα, απλά δεν σου φτάνει, θα πρέπει να επιλέξεις κανάτα ανάλογης χωρητικότητας (συνήθως μετριέται σε αριθμό φλιτζανιών). Στην περίπτωση του espresso μπορείς να επιλέξεις συσκευή που φτιάχνει δύο καφέδες ταυτόχρονα, ενώ εάν προτιμάς Nesrpesso, υπάρχουν συσκευές που δέχονται πολλές κάψουλες ταυτόχρονα στο ειδικό δοχείο, για να μην γεμίζεις και αδειάζεις κάθε φορά την κάψουλα με το χέρι.

Συμβουλές χρήσης

Εάν απλά θες να απολαμβάνεις τον καφέ σου χωρίς σκοτούρες, επίλεξε μια καλή, απλή συσκευή. Εάν είσαι γκατζετάκιας μπορείς να βρεις ακόμα και smart καφετιέρες με Bluetooth ή Wi-Fi. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν μικρά μυστικά που θα πρέπει να γνωρίζεις για την καφετιέρα σου.

Πολλές οι επιλογές

Οι σύγχρονες καφετιέρες είναι υπερσύγχρονες συσκευές με πολλές επιλογές για να κάνουν την παρασκευή του καφέ ακόμα πιο απλή διαδικασία. Μπορείς να επιλέξεις από την ποσότητα του καφέ, το μέγεθος του φλυτζανιού έως την ένταση, ανάλογα με το είδος της καφετιέρας και το μοντέλο με τα πιο εξελιγμένα να σε ειδοποιούν όταν έχει τελειώσει το νερό, οι κάψουλες στο δοχείο ή όταν η συσκευή χρειάζεται αφαλάτωση. Εάν πάλι θες κάθε πρωί να σε ξυπνά το άρωμα του φρέσκου καφέ, μπορεί αν αναζητήσεις ένα προγραμματιζόμενο μοντέλο. Εσύ βάζεις τον καφέ και το νερό και η καφετιέρα ξεκινά την ώρα που επιθυμείς. Δεν θα σου φέρει βέβαια τον καφέ στο κρεβάτι, αλλά τουλάχιστον θα σε ξυπνήσει.