Οδηγός αγοράς φωτογραφικής μηχανής

Τι είδη φωτογραφικών μηχανών υπάρχουν;

DSLR

Mirrorless

Action

Compact

Instant

Film

Αδιάβροχες

Οι DSLR φωτογραφικές μηχανές έχουν καθιερωθεί ως οι πιο επαγγελματικές μηχανές λόγω των φακών που υποστηρίζουν και των δυνατοτήτων τους. Οι μεγάλη γκάμα σε body μηχανών & φακών θα σου δώσει τη δυνατότητα να μάθεις τη φωτογραφία αν είσαι photo lover αλλά και να εξελιχτείς αν είσαι επαγγελματίας φωτογράφος.

Οι mirrorless φωτογραφικές μηχανές είναι για τους λάτρεις της φωτογραφίας που θέλουν να έχουν όλες τις λειτουργίες μιας DSLR αλλά σε πιο Compact εμφάνιση. Βασικές διαφορές τους σε σύγκριση με τις DSLR είναι δύο. Δεν διαθέτουν καθρέφτη στο εσωτερικό τους και δεν διαθέτουν οπτικό viewfinder αλλά ηλεκτρονικό.

Οι action cameras είναι η ιδανική επιλογή για τον λάτρη της δράσης και της περιπέτειας. Είναι μικρού μεγέθους, και συνήθως διαθέτουν αδιάβροχη προστασία, ώστε να μπορείς να απαθανατίζεις πλάνα ακόμη και μέσα στο νερό. Μάλιστα, ο σχεδιασμός τους σου επιτρέπει να την τοποθετείς σε εξοπλισμό, όπως τιμόνι ποδηλάτου ή κράνος, για να καταγράφεις πλάνα με μοναδικό τρόπο!

Όπου και αν ταξιδεύεις θέλεις να έχεις μια φωτογραφική μηχανή πάντα μαζί σου; Σου έχουμε καλά νέα! Οι Compact φωτογραφικές μηχανές διαθέτουν όλο και καλύτερους ενσωματωμένους φακούς για καλύτερα αποτελέσματα που ταιριάζουν στις ανάγκες σου. Μικρή σε μέγεθος, εξαιρετική σε ανάλυση και zoom δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις άλλες κατηγορίες.

Δημιούργησε αναμνήσεις με Instant φωτογραφικές μηχανές άμεσης εκτύπωσης. Φωτογράφισε και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα έχεις τη φωτογραφία εκτυπωμένη στα χέρια σου! Χάρισέ την στους φίλους σου και εντυπωσίασέ τους.

Δώσε την ευκαιρία σε σένα ή στο παιδί σου να μάθει την ρετρό διάθεση της αναλογικής φωτογραφικής με φιλμ! Αγόρασε αναλογικό φιλμ, τοποθέτησέ το και φωτογράφισε!

Αγαπάς τα καλοκαιρινά σπορ; Χρειάζεσαι μια φωτογραφική μηχανή που να αντέχει σε δύσκολες συνθήκες όπως νερό, σκόνη και χτυπήματα; Η ιδανική φωτογραφική μηχανή για εσένα είναι μια compact αδιάβροχη. Άριστη ποιότητα φωτογραφιών ειδικά σχεδιασμένη για φωτογραφίες κάτω από το νερό.

Αυτόματες Λειτουργίες

Υπάρχουν οι φωτογραφικές μηχανές που δουλεύουν στο αυτόματο (Auto) και υπάρχουν άλλες που σου δίνουν περισσότερες επιλογές ώστε να κάνεις τις απαραίτητες ρυθμίσεις μόνος σου. Σίγουρα θα έχεις προσέξει τα παρακάτω σύμβολα σε μια dslr ή mirrorless.

Ισορροπία λευκού

Η λέξη φωτογραφία προέρχεται από τις λέξεις «φως» και «γράφω» ή πιο απλά είναι η αποτύπωση του φωτός στο χαρτί. Όπως καταλαβαίνεις το φως είναι το παν για να βγάλεις καλές φωτογραφίες. Μερικές φορές θα παρατηρήσεις ότι δεν υπάρχει το καλύτερο φως στις φωτογραφίες σου. Τότε σε DSLR, mirrorless & κάποιες Compact με manual ρυθμίσεις έχεις την επιλογή White Balance.

Η μαγεία στη φωτογραφία είναι στις manual ρυθμίσεις

Έκθεση φωτός (Exposure)

Η φωτογραφική σου μηχανή, με manual ρυθμίσεις, είτε διαθέτει viewfinder (ματάκι) είτε όχι έχει τις παρακάτω μπάρες για την έκθεση του φωτός στη φωτογραφία μόλις πας να τραβήξεις. Η Nikon & η Canon για παράδειγμα διαθέτουν λίγο διαφορετικά σύμβολα αλλά το νόημα είναι το ίδιο. Όταν φωτογραφίζεις πρέπει να βλέπεις την μέτρηση που κάνει η μηχανή σου ώστε να είναι όσο πιο κοντά στο 0 γίνεται. Αν έχεις πάει προς το + τότε η φωτογραφία σου θα βγει πολύ φωτισμένη ενώ αν πάει πολύ προς το – τότε θα βγει πολύ σκοτεινή.

έκθεση φωτός

Διάφραγμα (Aperture)

διάφραγμα

Το διάφραγμα θα σε βοηθήσει όταν θέλεις να πειραματιστείς με το βάθος πεδίου και με τη φωτεινότητα. Όσο πιο ανοιχτό είναι το διάφραγμα (f/1.4,2,2.8) τόσο πιο φωτεινή είναι η φωτογραφία σου μπορείς πολύ εύκολα να θολώσεις το δεύτερο πλάνο σε ένα πορτραίτο. Αντίθετα θα δεις όταν το διάφραγμα είναι κλειστό (f/16,11,8) τότε η φωτογραφία σου θα γίνει πιο σκοτεινή και όλα θα είναι εστιασμένα σε κάθε λήψη σου.

Ταχύτητα κλείστρου (Shutter Speed)

Κάτι που πάντα πρέπει να κοιτάς είναι η ταχύτητα του κλείστρου. Όσο πιο γρήγορη είναι η ταχύτητα (1/1000,1/500) τόσο σκοτεινή θα φαίνεται η φωτογραφία σου αλλά θα μπορείς να αποτυπώσεις,χωρίς να βγει κουνημένη, μια φωτογραφία όπως: φωτογραφία σπορ, αυτοκίνητα στο δρόμο, παιδιά κτλ. Όσο πιο αργή είναι η ταχύτητα (2sec, 10sec) τόσο πιο φωτεινή θα βγει η φωτογραφία σου αλλά θα πρέπει να κρατάς σταθερή τη μηχανή σου. Smart tip: χρησιμοποίησε ένα τρίποδο για να τραβήξεις νυχτερινό τοπίο με αργή ταχύτητα κλείστρου.

ταχύτητα κλείστρου

ISO

iso

Η ταχύτητα του φιλμ που μπορεί να έχεις ακούσει από τις αναλογικές φωτογραφικές μηχανές είναι το ISO. Η ευαισθησία του φωτός πάνω στο φιλμ (τώρα πλέον μιλάμε για SD κάρτες) παίρνει τιμές 100 – 51200 ανάλογα με τη φωτογραφική σου μηχανή. Όσο πιο μικρό είναι το ISO (πχ 100) τόσο πιο σκοτεινή βγαίνει η φωτογραφία σου. Άρα το χρησιμοποιούμε κυρίως σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν έχει νυχτώσει ή είσαι σε κλειστό χώρο τότε καλό είναι να ανεβάσεις την τιμή του ISO (πχ 800,1600) ώστε να αποκτήσει περισσότερο φως. Το μειονέκτημα σε απλές φωτογραφικές μηχανές είναι ότι εμφανίζεται ψηφιακός θόρυβος όταν ανεβάζεις το ISO.

720p/HD 1080p/Full HD 4K/Ultra HD Image Stabilization Aperture Priority Full Frame APS-C APS-H ASA AWB Burst rate CMOS DSLR Effective pixels Electronic viewfinder F-Stop GPS Histogram Megapixel Noise reduction Raw Shutter NFC

720p/HD

Το 720p/HD πρότυπο ανάλυσης είναι το πιο διαδεδομένο σε entry level κατηγορίες. Η ανάλυση των βίντεο και των φωτογραφιών είναι 1280 x 720 pixels.

1080p/Full HD

Γνωστό ως 1080p ή Full HD, αυτό το πρότυπο εικόνας είναι η «χρυσή τομή» στη σχέση ποιότητας και τιμής. Φωτογραφικές μηχανές με Full HD ποιότητα καταγραφής ενδείκνυνται τόσο για ερασιτέχνες που ζητούν κάτι ανώτερο, όσο και για επαγγελματίες.

4K/Ultra HD

Το κορυφαίο πρότυπο ανάλυσης εικόνας που κυκλοφορεί ευρεώς στην αγορά. Με ανάλυση 3840 x 2160, δύο φορές επάνω από την ανάλυση Full HD, είναι η ιδανική επιλογή για επαγγελματίες και για ενθουσιώδεις φωτογράφους που θέλουν να απαθανατίζουν τη στιγμή με άψογη πιστότητα.

Image Stabilization

Το Image Stabilization (IS), γνωστό και ως anti-shake, είναι η μέθοδος με την οποία βγαίνουν πιο σταθερές και όχι «κουνημένες» οι φωτογραφίες. Είναι απαραίτητο για ταξιδιώτες και φωτογράφους που βρίσκονται εν κινήσει, καθώς εξασφαλίζουν σταθερές λήψεις δίχως «κουνήματα».

Aperture/Άνοιγμα διαφράγματος

Το aperture (άνοιγμα διαφράγματος) είναι μια οπή στο φακό, μέσω της οποίας το φως μεταβαίνει στο σώμα της κάμερας. Μπορείς να συρρικνώσεις ή να μεγεθύνεις το μέγεθος του ανοίγματος για να επιτρέψεις περισσότερο ή λιγότερο φως να φτάσει στον αισθητήρα της κάμερας, ώστε να επηρεάσεις το βάθος πεδίου, δηλαδή το θόλωμα του παρασκηνίου.

Full Frame

Μια φωτογραφική μηχανή full frame χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα που έχει το ίδιο μέγεθος με ένα ενιαίο πλαίσιο παραδοσιακού φιλμ 35mm, με διάσταση 36 x 24mm. Το πιο δημοφιλές μέγεθος αισθητήρα APS-C που υπάρχει στις περισσότερες DSLR και mirrorless, έχει διάσταση 22 x 15mm. Αυτό σημαίνει ότι ο αισθητήρας πλήρους πλαισίου έχει περισσότερο από 2.5 φορές την επιφάνεια ενός αισθητήρα APS-C, επιτρέποντας να αποτυπώνεις περισσότερα σε ένα πορτρέτο.

APS-C (APSC)

Το πρότυπο APS-C είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο στις DSLR και mirrorless, προσφέροντας διάσταση 22 x 15mm. Σαφώς μικρότερο από μια full frame μηχανή, όμως αυτό συνεπάγεται συνήθως χαμηλότερη τιμή, μικρότερο μέγεθος μηχανής και μεγαλύτερη ευελιξία χρήσης με διάφορους επιπλέον φακούς.

APS-H (APSH)

Είναι ένας όρος που περιγράφει το μέγεθος του αισθητήρα που υπάρχει στις DSLR. Το APS-H είναι μικρότερος από τον full frame αισθητήρα (24 x 36mm) αλλά μεγαλύτερος από τον APS-C (περίπου 1.5 φορές). Είναι μια μέση λύση για όποιον ζητά κάτι ενδιάμεσο, τα καλύτερα και των δύο κόσμων.

ASA

Τα αρχικά προέρχονται από American Standards Association, και έχει να κάνει με την ευαισθησία του φωτός πάνω στο film ή στον αισθητήρα της κάμερας. Ο κανόνας λέει πως όσο μεγαλύτερο είναι το εύρος τιμών, τόσο καλύτερη απόδοση θα έχει η κάμερα σε σκοτεινό περιβάλλον. Στις ψηφιακές φωτογραφικές, είναι γνωστό το ISO.

AWB (Auto White Balance)

Είναι μια αυτόματη λειτουργία εξισορρόπησης λευκού, που ρυθμίζει τα ποσοστά λευκού στην εικόνα, ώστε να βγαίνει όσο το δυνατόν φωτεινότερη και καθαρή, δίχως να παραμορφώνεται στα έντονα χρώματα ή να χάνονται οι λεπτομέρειες.

Burst Rate

Το burst rate περιγράφει τις εικόνες που μπορεί να καταγράψει η κάμερά σου, προτού γεμίσει το buffer, η προσωρινή μνήμη που χρησιμοποιείται έως ότου τα αρχεία αποθηκευτούν στην κάρτα μνήμης.

CMOS

Οι αισθητήρες CMOS είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος αισθητήρα σε φωτογραφικές μηχανές και κάμερες του εμπορίου. Καταναλώνει λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τους CCD αισθητήρες, που οδηγεί σε μακροβιότερη λειτουργία, ειδικά αν αναλογιστείς πόσες αυτόματες λειτουργίες «τρέχουν» στο παρασκήνιο όσο χρησιμοποιείς την κάμερά σου.

DSLR

Υψηλών προδιαγραφών ψηφιακή φωτογραφική μηχανή με εναλλάξιμους φακούς και χρήση καθρέφτη στο εσωτερικό. Είναι η πιο διαδεδομένη λύση για επαγγελματίες και φανατικούς της φωτογραφίας, κυρίως λόγω της ευελιξίας που προσφέρουν οι εναλλάξιμοι φακοί, δίνοντάς σου την ευκαιρία να προσαρμόζεσαι σε κάθε συνθήκη.

Effective Pixels

Ενεργά Pixel είναι ο συνολικός αριθμός των pixels που καταγράφει η μηχανή πάνω στον αισθητήρα.

Electronic Viewfinder

Το ηλεκτρονικό σκόπευτρο επιτρέπει να ψηφιοποιεί η μηχανή το βάθος πεδίου του θέματος που φωτογραφίζεις.

F-Stop (Aperture)

Το F-Stop είναι ο τρόπος που μετράται η τιμή του διαφράγματος. Για παράδειγμα f/1.4, f/5.6, f/22 κτλ. Όσο πιο ανοιχτό είναι το διάφραγμα (f/1.4,2,2.8) τόσο πιο φωτεινή είναι η φωτογραφία σου μπορείς πολύ εύκολα να θολώσεις το δεύτερο πλάνο σε ένα πορτραίτο. Αντίθετα, θα δεις πως όταν το διάφραγμα είναι κλειστό (f/16,11,8) τότε η φωτογραφία σου θα γίνει πιο σκοτεινή και όλα θα είναι εστιασμένα σε κάθε λήψη σου.

GPS

Η τεχνολογία GPS δίνει τη δυνατότητα στη φωτογραφική μηχανή να γνωρίζει πού έχει δημιουργηθεί η φωτογραφία. Η πληροφορία που παίρνεις μετά είναι σημαντική, εφόσον τραβάς πολλές φωτογραφίες, ή απλώς σε ενδιαφέρει να «φυλάς» καλύτερα τις αναμνήσεις σου.

Histogram

Το ιστόγραμμα είναι η γραφική απεικόνιση της έκθεσης του φωτός. Βλέπεις εκείνη τη στιγμή ή μετά τη λήψη (ανάλογα με το μοντέλο της φωτογραφικής) το πόσο φωτεινή ή σκοτεινή είναι η φωτογραφία σου.

Megapixel

Ένα megapixel περιλαμβάνει 1,000,000 pixels και είναι η μονάδα μέτρησης για να περιγράψεις το μέγεθος του αισθητήρα στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές.

Noise Reduction

Η τεχνολογία μείωσης θορύβου σε βοηθά ώστε να έχεις καθαρές φωτογραφίες. Θόρυβος μπορεί να δημιουργηθεί σε κάθε σου λήψη, αν για παράδειγμα έχει χαμηλό φωτισμό και έχεις υψηλή τιμή ISO.

RAW Files

Οι φωτογραφικές μηχανές αποθηκεύουν τις φωτογραφίες σε .jpeg αρχεία αλλά και σε .raw. Τα RAW αρχεία είναι μεγαλύτερα σε πληροφορία και κατά συνέπεια σε MB. Μπορείς τραβώντας σε raw αρχείο να επεξεργαστείς αργότερα τις φωτογραφίες σου σε ειδικό πρόγραμμα του υπολογιστή και να κάνεις βελτιώσεις.

Shutter

Μηχανισμός στη κάμερα ο οποίος ελέγχει τη διάρκεια του φωτός που θα μπει στο φιλμ ή στον αισθητήρα.

NFC

Το NFC σημαίνει επικοινωνία κοντινών πεδίων (Near Field Communication. Ουσιαστικά, είναι ένας τρόπος για την κάμερά σας να αλληλεπιδράσει με κάτι σε κοντινή απόσταση. Λειτουργεί σε ακτίνα περίπου 4 εκ. και παρέχει ασύρματη σύνδεση μεταξύ της συσκευής σας και της άλλης. Αυτό επιτρέπει αμφίδρομη επικοινωνία, με τις δύο συσκευές να μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν πληροφορίες.

επιστροφή στην κορυφή ↑
1

Επίλεξε τι τύπο φωτογραφικής μηχανής θέλεις

Compact/Αδιάβροχες DSLR Mirrorless Instant/Film
2

Επίλεξε το εύρος τιμής της φωτογραφικής

έως 100€ 101€ έως 200€ 200€ έως 500€ 500€ +
3

Τι θέλεις να φωτογραφίζεις με την φωτογραφική σου;

Σπορ/Τοπία
Πορτραίτα/Special
Ξαναδοκίμασε!