αφιέρωμα στον Gustav Klimt!

6 Φεβρουαρίου 2018

100 χρόνια από τον θάνατο ενός θρύλου!

Στις 6 Φεβρουαρίου, ο κόσμος της Τέχνης μνημονεύει τον μεγάλο Αυστριακό ζωγράφο Γκούσταφ Κλιμτ, με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατό του. Έναν μείζονα καλλιτέχνη δημιουργό, που ενώ ξεκίνησε τη δράση του με διακοσμητικά και συμβατικά έργα, ακολουθώντας τα καθιερωμένα αισθητικά πρότυπα του 19ου αιώνα, στην πορεία μίλησε σε μια δική του καλλιτεχνική γλώσσα, συνδυάζοντας την εικονιστική με την αφηρημένη ζωγραφική.

Στους πιο γνωστούς πίνακές του, συναντάμε τη Γυμνή Αλήθεια (1899), που ήρθε σε ρήξη με το κλασικό ιδεώδες για το γυμνό γυναικείο σώμα (ο Κλιμτ ουδέποτε υπήρξε καλλιτέχνης μαζικής αποδοχής, πόσο μάλλον στην εποχή του), την Προσωπογραφία της Αντέλε Μπλοχ-Μπάουερ Ι (1907) και βέβαια το περίφημο Φιλί (1907-1908), έναν από τους διασημότερους πίνακες της Αρ Νουβό, ο οποίος σήμερα ανήκει στην πινακοθήκη Μπελβεντέρε της Βιέννης.

To έργο του είναι άμεσα αναγνωρίσιμο. Ο Άντρας σχεδόν απουσιάζει στους πίνακές του, η γυναικεία παρουσία λάμπει, απογειώνεται, το χρυσό φωσφορίζει σχεδόν, ο ρομαντισμός και ο ερωτισμός κυριαρχούν. Θα ακούσετε να μιλάνε γι’ αυτόν στα πλακόστρωτα στενά της Βιέννης και σε αίθουσες τέχνης, θα δείτε έργα του να διακοσμούν τοίχους, ημερολόγια και κασετίνες, μικρά θαύματα με λάδι σε μουσαμά που πέρασαν στην ποπ κουλτούρα γιατί δεν εξέφρασαν απλώς την εποχή τους αλλά ένα συναίσθημα ζωντανό, διαχρονικό.

υπηρεσίες για σένα πριν και μετά την αγορά!